7 Aralık 2008 Pazar

Peşinizdeki akneye dikkat!

İleri yaşta ortaya çıkan bir sivilcede başka nedenlerin araştırılması gerekiyor.

Hormonal sorunların habercisi olabilir

İleri yaşlarda çıkan sivilcelerin hormonal sorunların habercisi olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, sivilceyle birlikte saç dökülmesi, kıllanma ve adet düzensizliği görüldüğünde mutlaka bir doktora gidilmesi gerektiğini söylüyor.

Sadece ergenlik dönemi sorunu değil!

Çamlıca Medicana Hastanesi Dermatoloji Kliniği Sorumlusu Dr. Vefa Gönenç, sivilcenin sadece ergenlik döneminde ortaya çıkan bir sorun olmadığını, ileri yaşlarda da ortaya çıkabileceğini söylüyor. İleri yaşta ortaya çıkan bir sivilcede başka nedenlerin araştırılması gerektiğini belirten Dr. Gönenç, “Adet düzensizlikleri, erkek tipinde saç dökülmesi, aşırı kıllanma gibi durumlarda mutlaka tetkikler istenir ve hormonal bir sorunun olup olmadığı belirlenmeye çalışılır. İleri yaşta ortaya çıkan aknede mutlaka bir hormonal bozukluk olmayabilir. Ama bu ihtimal mutlaka araştırılmalıdır” dedi.


Sebebi genetik olabilir

Gençlerde psikolojik sorunlara da neden olan aknenin tipik olarak ergenlik döneminde başladığına değinen Dr. Gönenç, seks hormonlarının üretiminin bu dönemde artması nedeniyle akne sorununun ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Dr. Gönenç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akne en sık 15 - 18 yaş grubunda görülür. Genelde 25 yaşından önce geçmeye başlar. Ama kadınların yüzde 12’sinde, erkeklerin yüzde 3’ünde 44 yaşa kadar devam etme olasılığı da vardır. Mutlaka bir uzmana giderek sorunun kaynağına inilmelidir. Sivilcenin beslenmeyle ilgisi yoktur.”

Genetik olabilir

Dr. Gönenç, aknenin genetik özellikleri olan bir hastalık olduğunu, aile bireyleri arasında benzer sorunların ortaya çıkabileceğini, aknenin tedavi edilebildiğini ancak olumlu sonuç için sabırla beklemek gerektiğini de vurguladı.

Hiç yorum yok: